Falcon Loudspeakers

Het meest belangrijke product van Falcon Acoustics is de 15 Ohms LS 3/5a BBC monitor luidspreker, een heruitgave van het origineel.

Authentiek, klassiek, origineel.

Falcon werd in 1972 opgericht door Malcolm Jones, de eerste KEF medewerker die als hoofd van de KEF ontwikkelings-afdeling vele legendarische weergave-units ontwierp, zoals de B110 mid/laag unit en de T27 hogetonen unit.

Die units vormen samen met een uniek wisselfilter wat is voorzien van zogeheten autoformer trafo’s en een uitgekiende berken multiplex klankkast de basis van de originele 15 Ohms BBC LS3/5a. Zonder die ingrediënten is een luidspreker geen feitelijke LS3/5a.

Enkele jaren geleden slaagde Malcolm Jones er in om de authentieke T27 en B110 in ware ‘SP1003′ versie opnieuw in productie te brengen. Falcon Acoustics heeft de benodigde trafo’s altijd zelf kunnen vervaardigen waardoor Malcolm Jones en Jerry Bloomfield de BBC een bezoek konden brengen met prototype’s. Dat heeft geleid tot een officiële BBC licentie waarmee de wedergeboorte van de 15 Ohms LS3/5a een feit is.

Bouwkwaliteit

De  bouwkwaliteit is tevens terug te vinden in de constructie en afwerking van de klankkasten. Het handgeselecteerde Birch multiply uit Noorwegen wordt bij een pianobouwer rondom gefineerd in het fraaiste, foutloze hardhout. Maar Falcon gaat nog een stap verder: de binnenkant wordt geheel gefineerd in dezelfde fineersoort die de klankkast in kwestie aan de buitenzijde draagt. Dus Yew in een Yew kast (zie foto) en Burr Walnut in een BW kast. Dat is praktisch uniek, zeker op dit prijsniveau. Daarnaast komen alle onderdelen uit de EU. Waarmee de Falcon zich verder kan onderscheiden. De nieuwe doorontwikkelde versie (2021) van deze luidspreker is vanaf heden bij ons te horen en vrijwel altijd op voorraad.

De weergave is waar het om draait en Falcon zou niet zoveel moeite hebben gedaan om zulke fraai gebouwde luidsprekers te maken, als het klankmatig resultaat niet verbazingwekkend goed zou zijn. Grootschalig, levensecht en swingend gaat de Falcon LS 3/5a te werk.

Falcon Loudspeakers productimpressies